Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Verify installation on Ubuntu 13.04

4 posts / 0 new
Elliott's picture
Starter
Elliott

May 23, 2013 - 08:00am

  • How can we verify that we have correctly installed the Intel Graphics Drivers and that they are being used by the system instead of the drivers provided with the operating system?

    May 23, 2013 - 08:00am
  • Please check with

    $dpkg -l | grep libva

    You might have libva - 1.1

    and

     

    $dpkg -l | grep vaapi

    where you must have intel-vaapi-driver 1.0.20
     
    Besides multimedia part all Ubuntu 13.04 was already in sync with Intel Linux Graphics 2013Q1.
     
    Thanks,
    Rodrigo.
    May 23, 2013 - 10:53am
  • After installing the ILG2013Q1 package and restarting my computer, I have the following installed:

    dpkg -l | grep libva

    ii  libva-drm1:i386 1.1.1-0ubuntu0~raring 
    ii  libva-egl1:i386 1.1.1-0ubuntu0~raring
    ii  libva-glx1:i386 1.1.1-0ubuntu0~raring
    ii  libva-intel-vaapi-driver 1.0.20-0ubuntu0~raring
    ii  libva-tpi1:i386 1.1.1-0ubuntu0~raring
    ii  libva-x11-1:i386 1.1.1-0ubuntu0~raring
    ii  libva1:i386 1.1.1-0ubuntu0~raring
     
    dpkg -l | grep vaapi
    ii  libva-intel-vaapi-driver 1.0.20-0ubuntu0~raring
     
    May 24, 2013 - 03:15am
  • Hi votadini,

    Looking at the latest quarterly release, it seems like your libva and libva-intel-vaapi-driver are up-to-date! Your system, and all applications installed from Ubuntu repositories, will utilize those libraries.

    Assuming your media player supports VAAPI, you will have hardware-accelerated video playback to the extent supported by your underlying hardware. The last FAQ question provides a brief summary.

    If you require further assistance getting a VAAPI-supported media player up and running, I identified a few good hits on my web search for 'ubuntu vaapi', or feel free start a discussion on the Graphics Power Users forum, and we'll help you.

    Cheers

    May 30, 2013 - 03:55pm
  • I followed the installation directions, but can only see green screens whenever a vaapi enabled player decodes video.  When vaapi is disabled, videod decode is fine.  Any ideas?  I've verified that the latest drivers are installed.

    Jun 07, 2013 - 03:54pm