Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Feedback

Your feedback is important to keep improving our website and offer you a more reliable experience.

i915 Driver hangs GPU

1 post / 0 new
Aaron Miller's picture
Starter
Aaron Miller

Jun 12, 2013 - 06:43pm

  • So I've been getting this odd problem where during certain graphically intensive situations, X completely goes down and I can't get it back up by restarting it by dropping into the terminal. Today I finally got a message come through on dmesg and I captured it finally!

    I am looking for help on who to talk to and/or possible solutions for what I'm experiencing. To help whomever is nice enough to read this and look into it I'm including my inxi output as well as the dmesg of the error.

    Inxi output :


    System:    Host: mordecaipc Kernel: 3.9-5.dmz.1-liquorix-amd64 x86_64 (64 bit, gcc: 4.7.3)
               Desktop: Gnome dm: gdm3 Distro: Debian GNU/Linux 7.0
    Machine:   System: TOSHIBA (portable) product: Satellite Pro C650 version: PSC13U-00W01E serial: ZA018389Q
               Mobo: TOSHIBA model: Portable PC Bios: INSYDE version: 1.60 date: 09/02/2010
    CPU:       Dual core Intel Core i3 CPU M 370 (-HT-MCP-) clocked at 2399.00 MHz
    Graphics:  Card: Intel Core Processor Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0046
               X.org: 1.12.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) tty size: 80x24 Advanced Data: N/A for root
    Network:   Card-1: Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) driver: ath9k bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 168c:002b
               Card-2: Atheros AR8152 v1.1 Fast Ethernet
               driver: atl1c ver: 1.0.1.1-NAPI port: 3000 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 1969:2060
    Drives:    HDD Total Size: 320.1GB (-)
    Info:      Processes: 169 Uptime: 18 min Memory: 1025.9/3753.1MB Runlevel: 2 Gcc sys: 4.7.2
               Client: Shell (bash 4.2.37 running in gnome-terminal) inxi: 1.9.7


    and here's the dmesg error log:


    wlan0: associated
    IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan0: link becomes ready
    telepathy-idle[4401]: segfault at 0 ip 00007f430d197240 sp 00007fff877b7b98 error 4 in libgio-2.0.so.0.3200.4[7f430d137000+14c000]
    [drm:i915_hangcheck_hung] *ERROR* Hangcheck timer elapsed... GPU hung
    [drm] capturing error event; look for more information in/sys/kernel/debug/dri/0/i915_error_state
    [drm:init_ring_common] *ERROR* failed to set render ring head to zero ctl 00000000 head b9c17e9c tail 00000000 start 00003000
    [drm:init_ring_common] *ERROR* render ring initialization failed ctl 0001f001 head b9c17e9c tail 00000000 start 00003000
    [drm:i915_hangcheck_hung] *ERROR* Hangcheck timer elapsed... GPU hung
    [drm:i915_reset] *ERROR* GPU hanging too fast, declaring wedged!
    [drm:i915_reset] *ERROR* Failed to reset chip.


    I don't think the bit about the ipv6 error has anything to do with it but I included it for completeness.

    Thank you in advance to anyone who spends any time on this. I really do appreciate it. I've scoured the Internet for several hours about this and I haven't found much that has been useful yet.

    Jun 12, 2013 - 06:43pm
  • Hi Aaron, 

    could you please check if this is a rc6 related issue by booting your kernel disabling rc6 with this flag:

    i915.i915_enable_rc6=0

    There are known unsolved rc6 related hungs.

    Jun 13, 2013 - 04:14pm
  • Topic locked